De maandag doorkomen

moemaandag

Vaak zien mensen op zondagavond al op tegen de aanstaande werkdag. De meeste mensen houden niet van maandagen en de maandag wordt dan ook gezien als de zwaarste dag in de week. Het is druk op de weg en mensen hebben gemiddeld genomen meer stress dan op bijvoorbeeld vrijdag.

 

Betekenis (blauwe) Maandag

Als je kijkt naar de betekenis van maandag is het niet zo gek dat veel mensen slaap hebben. Heel logisch eigenlijk, maar maandag is afkomstig van het Latijnse dies lunae, dit betekent ‘Dag van de maan’ . Het gezegde “Een blauwe maandag” verwijst ook naar  een maandag van geen  betekenis. Ook onze voorvaderen hadden hier dus al last van.

 

Onderzoek

Hoe komt dit? Volgens de Australische wetenschapper Tim Olds doordat er in de nacht van zondag op maandag minder nachtrust is waardoor uitgeput aan de werkweek begonnen word.

 

Oplossing

Doordat we laat opblijven op vrijdag, zaterdag en zondag wordt niet uitgerust de nieuwe week aangebroken. Daarnaast wordt ook zondagmiddag nog dikwijls in bed doorgebracht waardoor we minder slapen in de nacht. Dit heeft niet alleen invloed op de prestaties van de persoon, maar ook op het immuunsysteem, geheugen en de oplettendheid.

 

Probeer dus om het weekend te respecteren. We moeten de batterijen opladen en proberen evenwicht te vinden tussen vermaak, gezelligheid en rust.

De Collega