Tips om fouten op eerste dag nieuwe baan te voorkomen

nieuw werk

Het beginnen aan een nieuwe of je eerste baan kan een enorme uitdaging zijn, ongeacht of het een gedwongen keuze is of je er zelf voor gekozen hebt. Nieuwe mensen, andere werkzaamheden en een andere werkomgeving kunnen voor onzekerheid zorgen bij deze nieuwe stap in je carrière.

Mensen zijn soms geneigd te denken dat dingen hetzelfde zal zijn als bij de vorige baan. Daarom moet je bewust zijn dat een overgang  naar een nieuwe functie zwaar kan zijn. Een aantal tips kan je in acht nemen om de overgang soepeler te laten verlopen.

Vertrouwen in jezelf

Heb vertrouwen in jezelf. Je bent niet voor niets geselecteerd voor de nieuwe job. Je bent gekozen omdat je profiel voldoet aan de door de onderneming gevraagde eisen.

 

Bereid je voor

Lees je in over het bedrijf. Overleg met bekenden over het bedrijf, de geschiedenis en structuur of zoek dit op via internet. Controleer de contactgegevens en adresgegevens nogmaals goed voordat je voor het eerst naar je nieuwe werk gaat.

 

Wees punctueel

Het is raadzaam om een kwartier voor aanvang voor de starttijd te arriveren de eerste dag. Zo kan je de zenuwen onder controle proberen te krijgen en ben je meer ontspannen op het moment van presentatie. Haasten in de morgen doet meestal geen goed aan de prestaties.

 

Notities

Neem een notitieboekje en een pen mee om gegevens die relevant zijn om voor de nieuwe functie te noteren zoals; werkplanning, instructies, namen, titels, etc. Het is onmogelijk om op de eerste dag alles te onthouden.

 

Eerste indruk

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het beeld dat anderen hebben van je. Zoals gepaste kleding, lichaamstaal. Wees beleefd, vriendelijk en zelfverzekerd.

 

Nieuwe werkomgeving

Probeer de namen van je collega’s te onthouden. Zeker de namen van leidinggevenden zijn  belangrijk. Het wordt ook aanbevolen om de vergaderzalen, de plaats van kopieermachines, keuken te onthouden.

 

Neem de tijd

Het contact met collega’s moet groeien. Er moet van beide kanten vertrouwen gewonnen worden. Dwing jezelf niet op en verwacht niet dat je gelijk aansluiting vindt. Alle nieuwe werknemers binnen het bedrijf hebben tijd nodig om hun plekje te vinden. Het bijwonen van vergaderingen en borrels kan het helpen. Ga hierbij gesprekken aan met andere werknemers en toon interesse in de functie van je collega’s. Neem een positieve houding aan om je plaatsje te krijgen in het team.

 

Vergeet niet dat de start van een nieuwe baan moeilijk kan zijn en je niet altijd vanzelf wordt opgenomen in het team. Blijf positief, dan komt het zeker goed!

De Collega