Gepaste kleding op het werk

minirok

 

Het dragen van gepaste kleding op het werk komt weleens in het geding, als de lentekriebels opborrelen en we allemaal naar die heerlijke zomer verlangen. Een verkoelende zomerbries, naar het strand, terrasje pikken, bbq en vakantie. De zomer brengt het beste in velen van ons naar boven. Met het stijgen van de temperatuur neemt het aantal kledingstukken dat wij dragen op kantoor af. Logisch het is warm en dan loop je er luchtig bij. Dat geldt zowel voor vrouwen als mannen. Maar wat kan je wel en niet aantrekken naar je werk?

 

Geen aanstootgevende kleding

Het is belangrijk kleding te dragen die zowel bij het werk als bij jou past. Bezoekers die zich melden bij een  (te)  uitdagend geklede receptioniste zullen zich snel ongemakkelijk voelen en het ongepast vinden. Dat past niet in een kantooromgeving en de verwachting van de bezoeker. De sollicitant die zich in korte broek en op teenslippers meldt bij de personeelsfunctionaris voor een baan als verkoper, past niet in de omgeving  en de verwachting van de selecteur.  Dat kan misschien wel  als je op een warme dag gaat solliciteren in een strandtent.

Wat je moet voorkomen is dat je jezelf toont op een wijze die kan worden afgekeurd. Dat is niet de bedoeling en kun je voorkomen. Denk dus na of de kleding past in je werkomgeving en de functie die je vervult.

Zolas gezegd geldt dat kleding moet passen bij de functie, de werk- en klantomgeving en bij jezelf. Zorg ervoor dat de omgeving geen aanstoot kan nemen aan afwijkende of te opvallende kleding. Probeer daarin je eigen smaak te verwerken. Doseer  en overdrijf niet. Ook al is het warm, te bloot is “not done”! Een sexy look kan ook op een meer subtiele en verfijnde manier.

 

Gepaste kleding voor dames en heren

Dames

 • Kies voor neutrale kleuren (beige, zachte pastels, donkerblauw, bruin, zwart of wit)
 • Draag eenvoudige modellen, geen extravagante oufit
 • Geen diep uitgesneden decolleté  of doe een knoopje extra dicht
 • Ook een volledig blote rug is niet echt chique op de werk- kantoorvloer
 • Naveltruitjes en navelpiercing passen niet op de werkvloer
 • Hele korte rokjes geven teveel onrust, net boven de knie is prima
 • Doorschijnende kleding bij voorkeur bedekken of een leuk jasje er overheen
 • Korte broeken,  bloemetjesoverhemden en teenslippers  zijn voor op het strand
 • Draag geen schoenen met te hoge hakken, die maken kleiner zeker als je er niet op kunt lopen

Heren

 • Borstharen hoeft men niet te zien, beter is een extra knoopje dicht
 • Lage heupbroeken met de slip zichtbaar eindigend net boven de schaamstreek zijn uit den boze
 • Rollende spierballen in een te nauw T-shirt met tatoeage is voor de sportschool
 • Draag een stropdas zoals het hoort dus met een juiste strop, lengte en bovenste knoop dicht

 

Aanbevolen boeken

Een boekje met een uitgesproken, duidelijke en ook interssante visie op kleding is Gepast gezond gekleed. Kleding beinvloedt zowel de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de mens. In het boekje staan tal van praktische tips met betrekking tot het dragen van gepaste kleding, het onderscheidingsvermogen te verhogen en niet gemakkelijk of goedkoop over te komen.

 

Natuurlijk mag iedereen zelf weten hoe hij/ zij zich kleedt. Zolang je maar beseft dat kleding voor, maar ook tegen je kan werken, kom je tot de beste afweging en keuze in het dragen van gepaste kleding.

De Collega