Moet ik referenties in mijn CV opnemen?

duim omhoog

HR-professionals hebben verschillende technieken die ze gebruiken om meer informatie te krijgen over de potentiële werknemer van het bedrijf. Niet langer hangt het uitsluitend af van hoe je in de sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek overkomt, maar spelen ook sociale netwerken als Facebook, Twitter en Linkedin een rol. Let dus op hoe je jezelf presenteert op deze netwerken. Mensen waarmee je gewerkt hebt, kan je vragen bijvoorbeeld op Linkedin een referentie te plaatsen waardoor je CV meer kracht krijgt.

 

Te positieve reacties

Via sociale netwerken als LinkedIn kunnen recruiters kijken of de kandidaat voldoet aan het profiel. Door na te gaan hoe andere mensen over je spreken en vaardigheden te bekijken,  vormen zij een beeld. Als je veel positieve reacties krijgt, kan dit een belangrijke rol spelen in het krijgen van een nieuwe baan. Wanneer de referenties negatief zijn of overdreven positief zal de werkgever de kandidaat beginnen te wantrouwen.

 

Toestemming vragen

Kies de personen zorgvuldig uit die je vraagt om een reactie te schrijven. Kies er dus voor om betrouwbare referenties in je CV te zetten. Vraag wel altijd eerst even toestemming voordat mensen onverwacht worden gebeld. Als je besluit om de werk referenties in het cv op te nemen, moet je het volgende vermelden;

  • Naam van de persoon
  • Het telefoonnummer
  • Mobiel nummer
  • Het e-mailadres vermelden
  • Een korte toelichting op de werkrelatie die je had met je referentie

Het wordt aanbevolen om voormalige bazen, HR-medewerkers en oud-collega’s te benaderen die in een recent verleden met je hebben samengewerkt.

 

Werkervaring

Als je nog niet beschikt over werkervaring kan je een referenties weergeven naar de mensen met wie je een werkrelatie gehad hebt. Bijvoorbeeld vrijwilligers, stagebegeleiders, leraren die je mogelijkheden kennen enz. Op deze manier kunnen zij meer vertellen over bijvoorbeeld je verantwoordelijkheidsgevoel en discipline.

 

Liegen

Lieg niet over je werkervaring. Door de toenemende mate van controle via het internet, bestaat er de kans dat je door de mand valt.  Bovendien is het in Nederland strafbaar ivm valsheid in geschrifte.

 

 

Hou dus als het even kan goed contact met je oude werkgever en collega’s. Ze kunnen voor je werken!

De Collega