Ook na je 40ste kan je werk vinden!

handen voor hoofd

Steeds meer mensen verliezen hun baan na hun 40ste en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Baanverlies of de angst daarvoor kan emotionele sporen achterlaten, en als je de 40 jaar bent gepasseerd kan ook je gezin er emotioneel en financieel onder leiden.

 

Gevolgen Baanverlies

In sommige situaties kan dit dalende gevoel van eigenwaarde leiden tot een depressie en symptomen van stress en burn-out. Het succes van de zoektocht hangt onder andere af van je voorbereiding, academische achtergrond, sociaal-culturele aspecten en persoonlijke factoren.

 

Hieronder enkele aanbevelingen die nuttig zijn om de werkloosheid aan te pakken na het 40ste levensjaar. 

 

Start de zoektocht snel

Het wordt aanbevolen om deze zoektocht zo snel mogelijk te starten. Maar zorg wel dat je er klaar voor bent. Te snel een baan zoeken na je vorige baanverlies, kan teveel van het goede zijn. Zorg dus dat je voldoende energie hebt om dit traject in te gaan. Een weekendje weg kan zodoende een goed idee zijn.

 

Spijker je kennis bij

Verzamel informatie bij kennissen, collega’s en andere platforms met betrekking to de huidige markt. Doordat je lang bij dezelfde werkgever hebt gewerkt, kan het zijn dat je niet op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de markt. Op deze manier kan je anticiperen op eventuele veranderingen en vragen van werkgevers.

 

Update je CV

Door je CV te updaten help je jezelf de werkervaring te reflecteren. Vermeld referenties in  je CV en verricht inspanningen om ontbrekende kennis op te doen. Bereid je ook voor op mogelijk vragen tijdens het sollicitatiegesprek.

 

(Sociaal) Netwerken

Bekijk mensen op je LinkedIn profiel of maak een profiel aan. Benader mensen en vertel ze over je situatie en of zij wat kunnen betekenen. Lees hier meer tips over het benutten van social media tijdens het solliciteren.

 

Wees niet te kritisch

Werk vinden na je 40ste valt niet mee. Het verlagen van je salaris eisen, in vergelijking met de vorige functie kan mogelijkheden bieden. Doordat de concurrentie en het aanbod toeneemt, kan dit leiden tot lagere salarissen.

 

Zelf projecten ontwikkelen

In tijden van werkloosheid is er de mogelijkheid om te onderzoeken of je zelf wat op kan zetten. Dit kan een boost geven aan je energieniveau. Ook vrijwilligerswerk of liefdadigheidsdoelen steunen kan zorgen voor meer eigenwaarde en een groter netwerk.  Je bent regisseur van je eigen leven en misschien is dit wel het moment om het heft in eigen hand te nemen.

 

Blijf positief

Ondanks dat je ouder bent dan sommige concurrerende sollicitanten, beschik je wel over veel meer ervaring. Het kan zijn dat hier vraag naar is binnen bedrijven.

 

Vergeet niet dat in tijden van crisis zich ook nieuwe mogelijkheden voordoen. Werkloosheid is een overgangsfase. Misschien ligt er na je 40ste een veel zonnigere toekomst op je te wachten. Richt daarom altijd de blik naar voren en niet naar het verleden!

De Collega