Mijn collega stinkt

Stinken

In een omgeving waarin je met anderen werkt en verblijft gaat het al snel ruiken. Dat kan de lichaamsgeur zijn die sommige mensen verspreiden, maar ook penetrante luchtjes van etenswaren, adem die stinkt, parfum, deodorant, hairspray, muf ruikende vloerbedekking, koffie, sigaretten, lunchpakket, etc.

Zweetgeur Collega

Een collega die stinkt door of naar zweet ruikt kan vervelend en hinderlijk zijn, zeker wanneer iemand te dicht bij je zit, staat of half over je heen hangt. Dan is die ander te dicht in je “persoonlijke zone” en dat is weinig comfortabel. Ook als iemand met zijn gezicht dicht bij je staat en tegen je spreekt met een vieze adem, dan is dat smerig. Probleem met al deze situaties is dat er een zekere moed voor nodig is om de hierover iets te zeggen. Bang als we zijn om iemand te beledigen of goede werkverhoudingen te verstoren. Laten we eerlijk zijn, wie hoort graag dat iemand tegen je zegt dat je stinkt.

Toch is het verstandig om dit bespreekbaar te maken en zo je collega geen onderdeel te laten worden van het roddelcircuit binnen het bedrijf . Dat kan door het bij je baas te leggen, maar beter is om het zelf te doen. Als je beslist om het zelf bespreekbaar te maken hou dan rekening met:

  • Het kiezen van een goed moment
  • Voorkom dat anderen het horen
  • Vertel het niet tegen andere collega’s
  • Start niet met een vooroordeel dat het verwijtbaar is dat iemand onaangenaam ruikt
  • Begin niet met; “jij stinkt als een bunzing”  of “je walmt gigantisch uit je waffel”
  • Vraag of de ander zich bewust is van de onaangename lichaamsgeur
  • Mogelijk is het tijdelijk door medicijngebruik, voeding of schimmelinfectie
  • Gaat het om zweetlucht of te lang dragen van kleding dan kun je vragen om deodorant te gebruiken
  • Zeg dat je het lastig vond om het te bespreken en dat je hoopt dat de ander er begrip voor heeft

Lichaamsgeur stinkt

De meeste lichaamsgeuren worden door de betrokkenen aangebracht of gebruikt. Denk maar aan parfum, eau de toilette, haarlak, deodorant,e.d. Als relatief veel mensen dit in een beperkte ruimte doen en er is geen goede ventilatie, dan kan de lucht “indringend en zwaar worden”. Als je er echt last van hebt of astmatisch bent dan is het verstandig om dit met leidinggevende te bespreken. Ook dit is lastig omdat er een verbod kan volgen waar anderen problemen mee hebben. Maar bedenk dat als je niets onderneemt er ook niets gebeurt.

Stank door Roken op het werk

Roken in kantoren en publiek gelegenheden is er niet meer bij. Dus dit probleem is in directe zijn opgelost. Wel gaan de fervente rokers met regelmaat ergens de nicotine behoefte bevredigen. Je hebt dan geen last van de rook, maar wel van de rooklucht. Het bespreekbaar maken hiervan is wel makkelijker, omdat de geur niet lichaamseigen is. Snoepje, pepermunt of mondspray kunnen dit probleem snel oplossen.

Tapijt en gordijnen stinken

Van tapijt en gordijnen die jarenlang in een ruimte hangen kunnen kan een muffe geur afkomen. Ze een keer meer wassen of goede tapijtreiniger gebruiken kan wonderen doen.

Verf, lijm, bekleding

Verf, lijm en bekleding kunnenl voor korte of langere tijd onaangename geuren veroorzaken. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor sommige stoffen die vrijkomen. Als dat zo is, wacht dan niet maar vraag of er iets met de ventilatie gedaan kan worden. Mocht je meer klachten krijgen vraag (hoofdpijn, concentratie, tranende ogen, e.d.) of je tijdelijk een andere werkplek kan krijgen buiten je vaste werkruimte of misschien het bij het raam.

Goede ventilatie

Zorg altijd voor een goede ventilatie en frisse geuren. Het plaatsen van planten en bloemen in werkruimten heeft bewezen een positief effect te hebben op de luchtkwaliteit en het gevoel van ontspanning. Dat geldt ook voor natuurlijke geuren die je op diverse manieren kunt verspreiden. Hoe prettig kan het zijn als je handen zijn gewassen met een heerlijk geurende zeep.

Lijfgeuren op de werkvloer blijven een lastige kwestie. Door het niet bespreken verbetert de geur alleen niet.

 

Succes

Decollega.nl